1 2 3 4 5 6 7 8

24 Aralık 2019 Salı

Duruş Bozukluğu için Pilates

Balerinler ve askerlerin farklı antremanlar yaptığını düşünürüz. Ancak Amerikan Ordusu son zamanlarda ağırlık ve güç egzersizlerine Pilatesi de ekledi. Gerekçe askerlerin daha düzgün bir duruşa sahip olmaları. Böylece pilates balerinler ve askerlerin ortak bir antreman şekli haline geldi.

Düzgün Duruş İçin Egzersiz Denilince Neden Pilates Akla Geliyor?
Klasik egzersiz şekilleri kas gruplarını izole edip vücudun belirli bölgelerine yoğunlaşır. Pilates ise vücuda bir bütün olarak egzersiz yaptırır. Egzersizler karın ve bel bölgesine konsantre olup daha fazla germeye, daha fazla dengeye ve çevikliğe yöneliktir. Pilateste direnç egzersizleri yapılırken uygulanan nefes teknikleri beyin ile gövde arasındaki iletişim artırılıp vücudun duruşu beyin tarafından daha iyi algılanır.

Pilates Bayanlara Yönelik Bir Egzersiz mi?
Aslında ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında yaralı askerleri rehabilite etmek için geliştirilmiş olmasına rağmen sanki kız sporuymuş gibi bir kanı var. Egzersizler kolay görülmesine rağmen tüm vücut kontrolü gerektirdiği için tahmin edildiğinden daha zor olabilir. Hiç pilates yapmamış fit bir askerin bile ileri düzey pilates egzersizlerini yapması zor. Tersine pilates deneyim olan bir bayan zorlanmayabilir.

Düzgün Duruş Ne Demek? Neden Bu Kadar Önemli?
Çok fazla spor yapmalarına ragmen bazı kişiler iyi bir dış görünüşe sahip olamazlar. Çoğu kamburluk gibi kozmetik problemlerden şikayetçidir. Spor kas kitlelerini artırmış karnını şekillendirmiş ancak düzgün bir duruşa sahip olmalarını sağlamamıştır. Ancak kıyafetlerini istedikleri gibi taşımamaktan şikayetçidirler.

Bu Sebeple mi Pop Yıldızları, Starlar Pilatese Yöneldi?
Evet pilatesin yükselişi sanatçılar ve basınla oldu. Fotoğraflarda sanatçılar daha ince, daha genç görünüp duruşları düzeldiği için kıyafetleri daha iyi taşımaya başladıklarında pilates yükselmeye başladı.

Duruş Bozuklukluğu Nedir, Kimlerde Görülür?
Günümüzde kişilerin en çok şikayet ettiği konuların başında gelir duruş bozuklukları. Genellikle masa başı çalışan ve hayatlarında egzersizin yeri olmayan insanlarda daha sık görülür. Ağır çantalar taşımak, tek yönü kullanarak yapılan ağır işler, yamuk oturmak ve gelişim döneminde tek yönlü spor branşlarının ağır antrenmanlarına maruz kalmak (tenis, voleybol, eskrim gibi) ince uzun kemik yapılı, ailesinde duruş bozukluğu olan çocuklar için duruş bozukluğu oluşması açısından risk faktörüdür.

Postür Bozuklukları ve Düzletici Egzersiz Prensipleri Nelerdir?
Temelde kifoz, lordoz ve skolyoz olmak üzere üç sebeple duruş bozulur.

Kifoz: Basit tanımıyla kifoz omurganın öne eğilmesidir. Kifozda göğüs kasları kısa, sırt kasları ise uzamıştır. Yanlış yapılan egzersizlerden de kaynaklanabilir. Kifozu olan kişilerin egzersiz programlarında göğüs hareketleri yoğun olmamalı daha çok göğüs kaslarını esnetici germe egzersizleri yapılmalıdır. Sırt kaslarını kısaltmak için hipertrofi yapacak hareketler seçilmelidir.

Lordoz: Omurganın geriye eğilmesi olarak tanımlanabilir. Bu kişilerde göğüs kafesi öne çıkık izlenir. Lordozda kifozun tam tersi olarak göğüs kasları uzamış,sırt kasları ise sıkıdır. Yapılacak egzersiz de kifozun tam tersi yani sırt kaslarını esnetici şekilde düzenlenmelidir.

Skolyoz: Omurganın yana eğilmesidir. Omurgada eşlik eden bir dönüklük de vardır. Skolyozda eğrilik hangi yöne ise o yöndeki kasların uzamasına yönelik bol stretching yapılmalı ve sırt kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapılmalıdır.

Duruş Bozukluklarında Nasıl Bir Egzersiz Seçilmeli?
Omurga ve beden kaslarının güçlendirilmesi ve doğru duruş alışkanlığının kazandırılması için pilates en doğru sistemdir. Beden kaslarının farkındalığı ve kasların güçlendirilmesi omurganın yükünü azaltır. Doğru duruş çalışmaları ile omurga düzgün duruş alışkanlık haline getirilir.

Duruş Bozukluğu Sadece Bir Görüntü Problemi mi?
Hayır, yanlış duruş, ilerleyen yaşla birlikte boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olur. Omuz gibi diğer eklemlerin incinmelerini kolaylaştıran risk faktörü haline gelir. Bu nedenle bel, boyun, sırt, ve omuz eklemi ağrısı olan kişilerde duruşun düzeltilmesi şarttır.

Bu Egzersizler Her Yaş Grubuna Uygun mu?
Ergenlik çağından ileri yaşlara kadar düzenli pilates yaparak duruş bozukluğuna ait şikayetlerinden kurtulmak mümkün.

Ne Sıklıkta Pilates Yapıldığında Duruş Düzeltilebilir?
Haftada en az üç pilates antremanı ile duruş düzeltilebilir.

Pilates Tüm Duruş Problemi Olan Kişilerde Fayda Verir mi?
Duruş bozukluğu; altta yatan nörolojik, romatizmal bir hastalık ya da omurgada yapısal bir bozukluk yoksa pilatesle her yaşta düzeltilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder