1 2 3 4 5 6 7 8

24 Aralık 2019 Salı

SİYATİK VE PİLATES

SİYATİK NEDİR ?

Siyatik hastalığı dördüncü ve beşinci bel omurları arasında çıkan, buradan topuklara kadar uzanan “siyatik” adı verilen sinirde görülen ağrılı bir hastalıktır. Siyatik ağrısı kendini iki şekilde belli eder. Ya devamlı hafif bir ağrıdır ya da arada bir gelen şiddetli bir ağrıdır. Ağrılar, siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik ağrısı, bazen bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Ağrının siyatik sinirinden kaynaklandığını anlamak için hasta sırt üstü yatırılır. Bacak gergin bir halde iken yavaş yavaş yukarı kaydırılır. Bu sırada uyluğun arka bacağa hatta yağa kadar uzanan kasıntılı bir ağrı duyuluyor ise siyatik şüphesi kesinleşir.

SİYATİK NEDENLERİ ?

Siyatik ağrısına Bel Fıtığı  başta olmak üzere, tümörler, omurganın kireçlenmesi, omurga veremi, omurga kanalında daralma, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan veya sonradan olma değişiklikler (sakralizasyon, lumbalizasyon, kırıklar, spina bifida), leğen kemiklerinin ve bu bölgedeki organların hasarlanmaları rol oynar.

Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde, basınç altında bırakıp veya gerilemesine yol açarak siyatik tablosuna yol açarlar. Bunlar arasında en önemli ve en çok rastlananları “Bel Fıtığı” ve “Piriformis Sendromu” dur.

Ayrıca siyatik sinirinin damarlarıyla ilgili bozukluklar, gut, şeker hastalığı, sıtma, bâzı tahriş edici ilâçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de siyatik nevraljilerine yol açabilir.


SİYATİK TEDAVİSİNDE

  Siyatik için sık sık fizik tedavi (PILATES) verilir.

  Siyatik için iyi egzersizler yürüyüş, yoga, pilatesdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder