1 2 3 4 5 6 7 8

24 Aralık 2019 Salı

Bel Fıtığı ve Pilates

Bel Fıtığı ve Pilates

Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığ

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Omur kemiklerine yandan bakışta normal disk ve omurilik kanalının içine fıtıklaşmış disk görülmektedir.

Bel ağrısı insanın yaradılışından beri karşılaştığı bir sorundur. Binlerce yıl önceden günümüze kadar gelen tarihi kaynaklardan öğrendiğimize göre bu hastalık insanlık tarihi kadar eski.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar insanların % 80 - % 85’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaştıklarını ve en çok 30 - 40 yaşlarında olan bireylerin bu rahatsızlığı çektiklerini göstermekte.


Halk arasında lumbago, disk kayması, bel kayması, siyatik, siyatalji gibi terimlerin hemen hemen hepsi beli ağrıyan kişilere yakıştırılan hastalıklardır.

Bel fıtığının belirtileri nedir?

Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma.

Bel fıtığı neden oluşur ve nasıl önlenebilir?

Ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, yüksekten düşme, travma, uzun süren stres, fazla kilo, çok doğum, düzenli spor yapmamak, kronik öksürük ya da kalıtsal nedenlerle oluşur. Korunmak için düzenli, sırt kaslarının güçlendiren spor yapmak, bir şey kaldırırken doğru şekilde pozisyon almak (sırt düz ve dizler kırılarak kaldırmak), omurgaya fazla yük binmemesi için ideal kiloda olmak.Pilates ile doğru bir beden postürü sağlanarak uygulanan egzersizler sayesinde bel bölgesine çok yüklenmeden dengeli ve buna bağlı doğru oranda bel kaslarını güçlendiren we omurgayı esneterek bel omurlarındaki hareket mesafesini korumak çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?

Yukarda ki şikayetleri olan kişinin beyin cerrahi uzmanı tarafından öncelikle nörolojik muayenesi yapılır. Doktor muayene bulgularını değerlendirir ve hastanın tedavisini planlar. Kesin tanı bel MRI tetkiki ile konur.

Çözüm her zaman ameliyat mı?

Yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiştir ki, bel ve bacak ağrısı ile beyin cerrahisi doktoruna müracaat eden hastaların büyük çoğunluğu tıbbi tedavi ve yatak istirahatı ile sağlığına kavuşmaktadır. Bu şikayetler ile gelen hastaların % 3 - %5 kadarına cerrahi tedavi gerekmektedir.

Hangi durumlarda mutlaka ameliyat gereklidir?

Hastaya uygulanan tıbbi tedavi ve fizik tedaviye yanıt vermeyen, 3 - 4 haftadan uzun süren ağrı, hasta ilk muayeneye geldiğinde tespit edilen nörolojik defisit (İdrar kaçırma, güç kaybı, refleks kaybı ) mutlak ve acil ameliyat gerektirir.Ancak bu hasta sayısı çok azdır.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası nasıl geçiyor?

Hasta ameliyat sonrası yatağına alınır, anestezinin etkisinden çıkan hasta yeniden doğmuş gibidir, o dayanılmaz ağrılardan kurtulmuştur. 5 - 6 saat sonra yürütülür ve yemek yiyebilir. Hasta genellikle ertesi günü evine dönebilir.

Bel Fıtığı Egzersizleri

Hareketlere, verilen sırayla, yavaş ve dikkatle deneyerek başlayın. Özellikle başlangıçta aşırılığa kaçmayın. Egzersizden sonra hafif ve birkaç dakika süren rahatsızlık önemsizdir; rahatsızlık şiddetli olursa ve 15 - 20 dakikadan fazla sürerse doktorunuza danışmadan devam etmeyiniz.Egzersizleri sert zeminde yapınız. Sizi rahatlatırsa ensenizin altına ufak bir yastık koyabilirsiniz. Başlamadan yapılan sıcak tedavisi adalelerinizin gevşemesine yardımcı olabilir.

Tekrarlar ve hareketler arasında vücudunuzun tam gevşemesine dikkat edingun şekilde güvenli yapın.

ÇALIŞIRKEN:
Ağır iş yapmayınız. İmkânınız varsa yorgunluğu hissetmeden önce bir işten diğerine geçin. Eğer bütün gün büroda çalışıyorsanız fırsat buldukça kalkıp etrafta dolaşın.

EGZERSİZ:
Bel ağrınız geçince düzenli egzersiz yapın, (yürüme,pilates,yüzme v.s.) Fakat güçlü bir harekete teşebbüs etmeden önce, adalelerinize ısınma ve gevşeme fırsatı vermek için yavaş başlayın.

Bel fıtığı, omurilik problemi olanlar pilates yapabilir mi?

Bel fıtığı ve omurilik problemi olanlar için özellikle pilates yöntemi doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Yanlış tekniklerle çalışılırsa tehlikeli olabilir, sakatlıklar artabilir.

Egzersiz

Karın ve bel kaslarını güçlendiren sporlar bel fıtığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir. Ama hiç spor yapmamış bir insanın birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, koşmaya başlaması vücudun başka yerlerine zarar verebilir. Bel fıtığının hem önlenmesi hem de tedavisi için en yararlı spor yüzme ve pilatestir. 40 yaşın üzerindeki kişilere ise ağırlıklı olarak yürüyüş önerlir. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporlar bel fıtığı olan hastalar için çok sakıncalıdır. Vücudu eğerek bisiklete binmek de sakınca yaratır.

Bu arada parklara iyi niyetle konulan bazı spor aletleri sağlıklı kişiler için doğru olabilir. Fakat iskelet sistemi ile ilgili sorun yaşayanlarda, kalp yetmezliği, hipertansiyonu olanlarda yapılacak bu sporlar kişiyi istenmeyen sonuçlara götürebilir. Spor yaparken de insanların fizik yapılarına, yaş ve hastalıklarına göre planlanmış doğru sporları yapmaları için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarından yardım almaları gerekir.

"İşlemeyen Vücut Sağlıklı Kalmaz"

Pilates egzersizleri ile uygulanan belirli hareketler bel fıtıklı hastaların tedavisinde etkinliği gösterilmiş ve sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Belirli bir program içinde uygulanır. Bel ağrısından korunmada, ağrının azaltılmasında, tekrarlanması ve yerleşmesinin engellenmesinde ve tedavide egzersizler temel rol oynar.

Pilates egzersizlerin amacı tam olarak nedir?

Egzersizlerin başlıca amacı şunlardır:
Sırt, bel ve karın kaslarının kuvvetini, dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak,
Duruşu iyileştirmek,
Eklemlerin hareketliliğini kolaylaştırmak,
Kondisyonu iyileştirmek.
Egzersizleri doktor önermeli


Pilates egzersizlerini yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Egzersize ağrılı yatak dönemi iyileştikten sonra doktor önerisiyle başlanmalıdır. Çünkü egzersizler rahatsızlığın durumuna göre verilmeli ve kişiye özel program yapılmalıdır. Programa hafif yoğunlukta, az sayıda egzersizlerle başlanmalı, sonra yoğunluk giderek artırılmalıdır.

Bel Fıtığı için Pilates

Pilateste egzersiz yapılırken nefes tutulmamalı, rahat nefes alıp vermeye özen gösterilmelidir.
Egzersiz yanlış uygulandığında yarar yerine zarar verebilir.Bel fıtıklı hasta egzersiz sırasında nefesini tutar ve kendini sıkarsa karın içi basıncını artırır, bu da fıtığına zarar verir.Öncelikle doğru nefes tekniğini öğrenmeli ve hareketlerimizi bu yönde uygulamalıyız.
Egzersizler, yaşam biçimi olmalı ve düzenli olarak yapılmalıdır.
Sabah yapılan egzersizler güne rahat başlamada, akşam yapılan egzersizler ise uyumayı kolaylaştırmada etkilidir.
Egzersizler yapıldığı sürece yararlıdır, bırakıldıktan sonra kısa sürede etkisi kaybolur.

 Bu Kaynakta Resim ve Resimler Alıntıdır

8 yorum:

  1. Bu yazı için teşekkürler. Ne dediğini kesinlikle kabul ediyorum. Son zamanlarda bu konudan arkadaşlarımla konuşuyorum.
    beyin cerrahisi ankara

    YanıtlaSil
  2. Bu, diğer bloglarda bulunan rasgele yanlış bilgilerin değil, verilecek ayrıntıların türüdür. Paylaştığınız bu kadarını takdir ediniz.
    Alzheimer tedavisi

    YanıtlaSil
  3. merhaba ayşe hanım. özellikle bek fıtığı olan hastaların öne doğru fleksiyon yani eğilme hareketini yapmaları sakıncalı olduğunuda belirtirseniz sevinirim. özellikle derin kas grubu ve sırt bölgesinin güçlendirilmesi gerekir fakat bu güçlendirmeleri yaparken. omurganın düz konumunu bozmayacak hareketleri tercih etmemiz gerekli sanırım. bunun içinde reformer'da yapılan hareketler bel fıtığı olan hastalar için uygun bir güçlenme yöntemi diye düşünüyorum.nacizane fikrim. saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. merhaba ayşe hanım. özellikle bek fıtığı olan hastaların öne doğru fleksiyon yani eğilme hareketini yapmaları sakıncalı olduğunuda belirtirseniz sevinirim. özellikle derin kas grubu ve sırt bölgesinin güçlendirilmesi gerekir fakat bu güçlendirmeleri yaparken. omurganın düz konumunu bozmayacak hareketleri tercih etmemiz gerekli sanırım. bunun içinde reformer'da yapılan hareketler bel fıtığı olan hastalar için uygun bir güçlenme yöntemi diye düşünüyorum.nacizane fikrim. saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. Ankara aletli pilates studioları. Ankara reformer ve hamile pilatesi merkezlerinin fiyatları, yorumları ve kursların iletişim bilgileri.
    https://eniyipilates.com/aletli-pilates-salonlari/ankara/
    Ankara pilates, Ankara reformer Pilates, Ankara scuba pilates

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. merhaba istanbul chiropractor adreslerine ulaşabilirsiniz.

    chiropractor istanbul

    YanıtlaSil