1 2 3 4 5 6 7 8

22 Nisan 2014 Salı

Osteoporos ve Pilates

Osteoporos

Kemik erimesi diğer adıyla osteoporos kemik doku yoğunluğunun azalması nedeniyle dayanıklılığın azalması, yani zayıflayarak kalitesinin düşmesidir. Kemik erimesinin şiddeti arttıkça kemik kırılganlığı da artmaktadır. Özellikle bayanların korkulu rüyası haline gelen kemik erimesi hastalığı, kadınların sağlıklı yaşlanmalarını tehdit etmektedir. Kemik dayanıklılığının azalması özellikle omurga ve kalça olmak üzere tüm iskelet sisteminde kırıklara neden olabilir. Küçük bir travma sonrasında kırılmalar meydana gelir ve çok ciddi ağrılara neden olur. Kemik erimesi hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir faktördür.

Belirtileri

- Kemik ağrıları ( özellikle sırt ve bel bölgesinde )
- Omuzların öne düşmesiyle sırt bölgesinde oluşan kamburluk
- Boy kısalması

Tedavi 

Osteoporoz yani kemik erimesi erken teşhis edilirse tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Kemiklerin korunmasını ve güç kazanmasını sağlayan en etkin tedavi yolu öncelikle fiziksel aktiviteden ve doğru beslenmeden geçiyor. Pilates metodu omurgaya bağlı olan sırt kaslarına odaklanarak o bölgedeki kasları kuvvetlendirip, omurganın dik bir duruş kazanmasını sağlar. Böylelikle omurgada zamanla oluşan yığılmalar ve ağrılar yok edilir. Uzmanlar bu rahatsızlığın sonrası değil, öncesi için uyarıyorlar. Kemik erimesinin önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu bilmek gerekmektedir. Erken tanı konulması bu açıdan son derece önemlidir.

Pilates egzersizleri, osteoporozu olan hastaların rehabilitasyon programlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Pilates programının amacı, kemik kaybının azaltılması, kuvvet artışı ve düşme oranının düşürülmesidir. Kemiklerin kuvvetlenmesi, egzersizlerin ağırlık yüklemesi yoluyla ve olasılıkla kalsiyum alımı eşliğinde olmaktadır. Haftada bir ya da iki egzersiz seansının bile kas kuvveti ve vücudu kontrol etme konusunda yararlı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, egzersiz programından yarar elde etmek için, egzersizlerin zorlayıcı olması gerekmediği de gösterilmiştir.
Bununla birlikte pilates egzersizleri; çoğunlukla yatar pozisyonda ve omurgayı tam destekler biçimde yapıldığı için, insanların; güç, çeviklik ve koordinasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Eğilme ve ayakta durma hareketlerini içeren Pilates, özellikle ilerleyen yaşlarda karşılaşılan osteoporoz tedavisi için mükemmel sonuçlar vermektedir. Pilatesi, vücut dengesini desteklediği gibi, osteoporoz hastalarının şikayeti olan vücut ağırlığını taşıyabilme becerisinin edinilebilmesine de yardımcı olmaktadır. Hareket kabiliyeti ve eklemlerin gevşemesini destekleyen pilates egzersizleri kemik erimesi olan ya da olma olasılığı olan bireyler için oldukça etkili bir şifa yöntemidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder