1 2 3 4 5 6 7 8

16 Nisan 2014 Çarşamba

Boyun Fıtığı ve Pilates

BOYUN FITIĞI NEDİR?

Boyunda 7 adet omur cismi bulunur. Yapıları itibariyle bel omurlarından tek farkları, daha küçük olmalarıdır. Her omurga arasında yastıkçık dediğimiz kıkırdaklar mevcuttur. Bu kıkırdak yapının yırtılarak ,omurga içinde seyreden omurilik veya kola dağılan sinirlere baskı yapması donucu oluşan hastalığa boyun fıtığı denir. Hastada şiddetli bir boyun ağrısıyla birlikte kola yayılan ağrı, uyuşma mevcuttur. Zamanlayırtılan kıkırdak sinirlere baskı yaparsa kolda kuvvetsizlik, eğer omuriliğin kendisinede bası yaparsa tüm vücutta hareket kusurları ortaya çıkabilir. Hastalığın çok ileri dönemlerinde yatağa bağımlı hale gelen hastalara rastlanır.

BOYUN OMURLARININ YAPISI

Kafa tabanından itibaren 7 adet omur cisminden oluşur. Her omur cisminin ortasında , beynin devamı olan omurilik bulunur. Vücudun çeşitli yerlerinden beyine dönen duyular veya beyinden vücuda dağılan emirler omurilik içinde seyreder. Boyun bölgesinde her omur cismi hizasından çıkan sinirlerde kola ve sırta yayılarak, bu bölgelerin duyu ve hareketini sağlar.

Omurgalar arası yastıkçık dediğimiz disk dokusunun dış kısmı (anulus fibrosus) ve iç kısmı (nucleus pulposus) bulunur. Jelatin kıvamındaki iç kısmın , daha kuvvetli bir bağ dokusundan oluşan dış kısmı yırtarak omurilik ve sinirlere bası yapması sonucu boyun fıtığı ortaya çıkar. Burada dikkat edilmesi gereken ve bel fıtığından başlıca fark, sadece sinirlere değil omuriliğin kendisinede baskı olması sonucu vücudun tamamında kısmi veya tam kuvvetsizlik oluşmasıdır. Omurilik ilk bel omuru hizasında sonlandığından ve alt bel omurları içinde sadece ayağa giden sinirler bulunduğundan , bel fıtığında belirli sinirin dağıldığı alanda felçler görülür.

BOYUN FITIĞINDA RİSK FAKTÖRLERİ

- Boyun omurları arasındaki kıkırdağın dejenerasyon yıpranması
- Ani ve güçlü boyun hareketleri. Ağır kaldırmak, ani ters dönüşler.
- Baş öne eğik olarak uzun süreli çalışma: Masa başı işleri.
- Özellikle emniyet kemeri takmadan araba kullananlarda ani fren yapılması veya trafik kazası.
- Geçirilmiş boyun travması, spor yaralanmaları.
- Osteoporoz.

BOYUN FITIĞININ TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER

Klinik muayene , Servikal MR, Servikal BT, EMG. Klinik muayene ve Servikal MR mutlaka yapılmalıdır. EMG sinir tuzaklanmalarını ayırmada gerekirse kullanılır.

BOYUN FITIĞININ EVRELEMESİ

Boyun fıtığı tanısı alan hasta aşağıdaki klinik durumdan herhangi birinde olabilir.

1- Şiddetli boyun ağrısı ve veya kola vuran ağrı.
2- Orta düzeyde sık tekrarlayan ağrılar.
3- Ağrıyla birlikte kolda kuvvetsizlik veya uyuşma gibi sinir hasarı bulguları.
4- Ağrıyla birlikte kollar ve ayaklarda kuvvetsizlik ve uyuşma.
5- Kollar ve ayaklarda giderek artan güç kaybı ve uyuşma, ağrı ön planda olmayabilir (Tekrarlayan boyun fıtığı ataklarını takiben omurilik kanalında kireçlenmeye bağlı daralma).

BOYUN FITIĞI VE PİLATES

Boyun fıtığı evreleri vardır, yapılan tetkiklerle hani evrede olduğunun sonucuna varılarak doktor
kontrolünde yatak istirahati , ilaç kullanımı yada fizik tedavi ve egzersizler verilmektedir.

Boyun fıtığı sonucu oluşan adele spazmı ve ödemi çözmek için egzersizler mutlaka düzenli ve kontrollü bir şekilde yapılmalı ve bu rahatsızlığı yaşayan hastalarda boyun kaslarını güçlü tutabilmek adına pilates önerilmektedir.Egzersizlerle de amaçlanan karın ve sırt kaslarının gücünü arttırarak, omurganın kemik sitemine düşen gücün dengeli dağılımını sağlamaktır.Güçlenen karın ve sırt kaslarıyla beraber boynun zorlanması azalarak boyun kaslarında güçlenme gerçekleşmektedir.

Pilates egzersiz programları kişilerin bulunduğu durum itibariyle öncelikle basit hareketlerle alıştırılarak ve gün geçtikçe süresi arttırılmakla olumlu sonuçlar vermektedir. Ameliyat sonrasıda aynı egzersiz programları da kullanılmaktadır.

 Bu Kaynakta Resim ve Resimler Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder