1 2 3 4 5 6 7 8

24 Aralık 2019 Salı

SİYATİK VE PİLATES

SİYATİK NEDİR ?

Siyatik hastalığı dördüncü ve beşinci bel omurları arasında çıkan, buradan topuklara kadar uzanan “siyatik” adı verilen sinirde görülen ağrılı bir hastalıktır. Siyatik ağrısı kendini iki şekilde belli eder. Ya devamlı hafif bir ağrıdır ya da arada bir gelen şiddetli bir ağrıdır. Ağrılar, siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik ağrısı, bazen bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Ağrının siyatik sinirinden kaynaklandığını anlamak için hasta sırt üstü yatırılır. Bacak gergin bir halde iken yavaş yavaş yukarı kaydırılır. Bu sırada uyluğun arka bacağa hatta yağa kadar uzanan kasıntılı bir ağrı duyuluyor ise siyatik şüphesi kesinleşir.

SİYATİK NEDENLERİ ?

Siyatik ağrısına Bel Fıtığı  başta olmak üzere, tümörler, omurganın kireçlenmesi, omurga veremi, omurga kanalında daralma, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan veya sonradan olma değişiklikler (sakralizasyon, lumbalizasyon, kırıklar, spina bifida), leğen kemiklerinin ve bu bölgedeki organların hasarlanmaları rol oynar.

Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde, basınç altında bırakıp veya gerilemesine yol açarak siyatik tablosuna yol açarlar. Bunlar arasında en önemli ve en çok rastlananları “Bel Fıtığı” ve “Piriformis Sendromu” dur.

Ayrıca siyatik sinirinin damarlarıyla ilgili bozukluklar, gut, şeker hastalığı, sıtma, bâzı tahriş edici ilâçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de siyatik nevraljilerine yol açabilir.


SİYATİK TEDAVİSİNDE

  Siyatik için sık sık fizik tedavi (PILATES) verilir.

  Siyatik için iyi egzersizler yürüyüş, yoga, pilatesdir.

Pilates Nedir ?

Pilates Nedir ?

    Pilates, hem eğlenceli hemde sağlıklı ve benzerlerine göre daha hızlı kilo verip, incelmenizi zayıflamanıza yardımcı olacak hareketleri çok kolay bir biçimde yapabilceğiniz, bir dizi hareket ve egzersizler bütünüdür. Pilates ile özellikle karın, kalça, bel ve basen bölgelerinizde birikmiş olan yağları eğlenceli ve yorucu olmayan hareketler ve egzersizler ile kısa süre eriterek, yeni ve sağlıklı bir forma kavuşabilirsiniz.

   Pilates hareketleri, gymball ya da pilates topu olarak bilinen yuvarlak ve esnek yapılı bir top ile yapılır ve bu esnekliği sayesinde çok çeşitli hareketleri üzerinde gerçekleştirme imkanı sunar.

Bel Fıtığı ve Pilates

Bel Fıtığı ve Pilates

Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk, özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığ

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Omur kemiklerine yandan bakışta normal disk ve omurilik kanalının içine fıtıklaşmış disk görülmektedir.

Bel ağrısı insanın yaradılışından beri karşılaştığı bir sorundur. Binlerce yıl önceden günümüze kadar gelen tarihi kaynaklardan öğrendiğimize göre bu hastalık insanlık tarihi kadar eski.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar insanların % 80 - % 85’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayeti ile karşılaştıklarını ve en çok 30 - 40 yaşlarında olan bireylerin bu rahatsızlığı çektiklerini göstermekte.


Halk arasında lumbago, disk kayması, bel kayması, siyatik, siyatalji gibi terimlerin hemen hemen hepsi beli ağrıyan kişilere yakıştırılan hastalıklardır.

Bel fıtığının belirtileri nedir?

Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma.

Bel fıtığı neden oluşur ve nasıl önlenebilir?

Ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda çalışma, yüksekten düşme, travma, uzun süren stres, fazla kilo, çok doğum, düzenli spor yapmamak, kronik öksürük ya da kalıtsal nedenlerle oluşur. Korunmak için düzenli, sırt kaslarının güçlendiren spor yapmak, bir şey kaldırırken doğru şekilde pozisyon almak (sırt düz ve dizler kırılarak kaldırmak), omurgaya fazla yük binmemesi için ideal kiloda olmak.Pilates ile doğru bir beden postürü sağlanarak uygulanan egzersizler sayesinde bel bölgesine çok yüklenmeden dengeli ve buna bağlı doğru oranda bel kaslarını güçlendiren we omurgayı esneterek bel omurlarındaki hareket mesafesini korumak çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Bel fıtığı tanısı nasıl konulur?

Yukarda ki şikayetleri olan kişinin beyin cerrahi uzmanı tarafından öncelikle nörolojik muayenesi yapılır. Doktor muayene bulgularını değerlendirir ve hastanın tedavisini planlar. Kesin tanı bel MRI tetkiki ile konur.

Çözüm her zaman ameliyat mı?

Yapılan istatistiksel çalışmalar göstermiştir ki, bel ve bacak ağrısı ile beyin cerrahisi doktoruna müracaat eden hastaların büyük çoğunluğu tıbbi tedavi ve yatak istirahatı ile sağlığına kavuşmaktadır. Bu şikayetler ile gelen hastaların % 3 - %5 kadarına cerrahi tedavi gerekmektedir.

Hangi durumlarda mutlaka ameliyat gereklidir?

Hastaya uygulanan tıbbi tedavi ve fizik tedaviye yanıt vermeyen, 3 - 4 haftadan uzun süren ağrı, hasta ilk muayeneye geldiğinde tespit edilen nörolojik defisit (İdrar kaçırma, güç kaybı, refleks kaybı ) mutlak ve acil ameliyat gerektirir.Ancak bu hasta sayısı çok azdır.

Bel fıtığı ameliyatı sonrası nasıl geçiyor?

Hasta ameliyat sonrası yatağına alınır, anestezinin etkisinden çıkan hasta yeniden doğmuş gibidir, o dayanılmaz ağrılardan kurtulmuştur. 5 - 6 saat sonra yürütülür ve yemek yiyebilir. Hasta genellikle ertesi günü evine dönebilir.

Bel Fıtığı Egzersizleri

Hareketlere, verilen sırayla, yavaş ve dikkatle deneyerek başlayın. Özellikle başlangıçta aşırılığa kaçmayın. Egzersizden sonra hafif ve birkaç dakika süren rahatsızlık önemsizdir; rahatsızlık şiddetli olursa ve 15 - 20 dakikadan fazla sürerse doktorunuza danışmadan devam etmeyiniz.Egzersizleri sert zeminde yapınız. Sizi rahatlatırsa ensenizin altına ufak bir yastık koyabilirsiniz. Başlamadan yapılan sıcak tedavisi adalelerinizin gevşemesine yardımcı olabilir.

Tekrarlar ve hareketler arasında vücudunuzun tam gevşemesine dikkat edingun şekilde güvenli yapın.

ÇALIŞIRKEN:
Ağır iş yapmayınız. İmkânınız varsa yorgunluğu hissetmeden önce bir işten diğerine geçin. Eğer bütün gün büroda çalışıyorsanız fırsat buldukça kalkıp etrafta dolaşın.

EGZERSİZ:
Bel ağrınız geçince düzenli egzersiz yapın, (yürüme,pilates,yüzme v.s.) Fakat güçlü bir harekete teşebbüs etmeden önce, adalelerinize ısınma ve gevşeme fırsatı vermek için yavaş başlayın.

Bel fıtığı, omurilik problemi olanlar pilates yapabilir mi?

Bel fıtığı ve omurilik problemi olanlar için özellikle pilates yöntemi doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Yanlış tekniklerle çalışılırsa tehlikeli olabilir, sakatlıklar artabilir.

Egzersiz

Karın ve bel kaslarını güçlendiren sporlar bel fıtığının önlenmesi ve tedavisinde etkilidir. Ama hiç spor yapmamış bir insanın birdenbire hızlı bir tempo ile yüzmeye, koşmaya başlaması vücudun başka yerlerine zarar verebilir. Bel fıtığının hem önlenmesi hem de tedavisi için en yararlı spor yüzme ve pilatestir. 40 yaşın üzerindeki kişilere ise ağırlıklı olarak yürüyüş önerlir. Ağırlık kaldırma ve sert hareketler gerektiren sporlar bel fıtığı olan hastalar için çok sakıncalıdır. Vücudu eğerek bisiklete binmek de sakınca yaratır.

Bu arada parklara iyi niyetle konulan bazı spor aletleri sağlıklı kişiler için doğru olabilir. Fakat iskelet sistemi ile ilgili sorun yaşayanlarda, kalp yetmezliği, hipertansiyonu olanlarda yapılacak bu sporlar kişiyi istenmeyen sonuçlara götürebilir. Spor yaparken de insanların fizik yapılarına, yaş ve hastalıklarına göre planlanmış doğru sporları yapmaları için fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarından yardım almaları gerekir.

"İşlemeyen Vücut Sağlıklı Kalmaz"

Pilates egzersizleri ile uygulanan belirli hareketler bel fıtıklı hastaların tedavisinde etkinliği gösterilmiş ve sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasındadır. Belirli bir program içinde uygulanır. Bel ağrısından korunmada, ağrının azaltılmasında, tekrarlanması ve yerleşmesinin engellenmesinde ve tedavide egzersizler temel rol oynar.

Pilates egzersizlerin amacı tam olarak nedir?

Egzersizlerin başlıca amacı şunlardır:
Sırt, bel ve karın kaslarının kuvvetini, dayanıklılığını ve esnekliğini artırmak,
Duruşu iyileştirmek,
Eklemlerin hareketliliğini kolaylaştırmak,
Kondisyonu iyileştirmek.
Egzersizleri doktor önermeli


Pilates egzersizlerini yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Egzersize ağrılı yatak dönemi iyileştikten sonra doktor önerisiyle başlanmalıdır. Çünkü egzersizler rahatsızlığın durumuna göre verilmeli ve kişiye özel program yapılmalıdır. Programa hafif yoğunlukta, az sayıda egzersizlerle başlanmalı, sonra yoğunluk giderek artırılmalıdır.

Bel Fıtığı için Pilates

Pilateste egzersiz yapılırken nefes tutulmamalı, rahat nefes alıp vermeye özen gösterilmelidir.
Egzersiz yanlış uygulandığında yarar yerine zarar verebilir.Bel fıtıklı hasta egzersiz sırasında nefesini tutar ve kendini sıkarsa karın içi basıncını artırır, bu da fıtığına zarar verir.Öncelikle doğru nefes tekniğini öğrenmeli ve hareketlerimizi bu yönde uygulamalıyız.
Egzersizler, yaşam biçimi olmalı ve düzenli olarak yapılmalıdır.
Sabah yapılan egzersizler güne rahat başlamada, akşam yapılan egzersizler ise uyumayı kolaylaştırmada etkilidir.
Egzersizler yapıldığı sürece yararlıdır, bırakıldıktan sonra kısa sürede etkisi kaybolur.

 Bu Kaynakta Resim ve Resimler Alıntıdır

Duruş Bozukluğu için Pilates

Balerinler ve askerlerin farklı antremanlar yaptığını düşünürüz. Ancak Amerikan Ordusu son zamanlarda ağırlık ve güç egzersizlerine Pilatesi de ekledi. Gerekçe askerlerin daha düzgün bir duruşa sahip olmaları. Böylece pilates balerinler ve askerlerin ortak bir antreman şekli haline geldi.

Düzgün Duruş İçin Egzersiz Denilince Neden Pilates Akla Geliyor?
Klasik egzersiz şekilleri kas gruplarını izole edip vücudun belirli bölgelerine yoğunlaşır. Pilates ise vücuda bir bütün olarak egzersiz yaptırır. Egzersizler karın ve bel bölgesine konsantre olup daha fazla germeye, daha fazla dengeye ve çevikliğe yöneliktir. Pilateste direnç egzersizleri yapılırken uygulanan nefes teknikleri beyin ile gövde arasındaki iletişim artırılıp vücudun duruşu beyin tarafından daha iyi algılanır.

Pilates Bayanlara Yönelik Bir Egzersiz mi?
Aslında ilk olarak Birinci Dünya Savaşı sırasında yaralı askerleri rehabilite etmek için geliştirilmiş olmasına rağmen sanki kız sporuymuş gibi bir kanı var. Egzersizler kolay görülmesine rağmen tüm vücut kontrolü gerektirdiği için tahmin edildiğinden daha zor olabilir. Hiç pilates yapmamış fit bir askerin bile ileri düzey pilates egzersizlerini yapması zor. Tersine pilates deneyim olan bir bayan zorlanmayabilir.

Düzgün Duruş Ne Demek? Neden Bu Kadar Önemli?
Çok fazla spor yapmalarına ragmen bazı kişiler iyi bir dış görünüşe sahip olamazlar. Çoğu kamburluk gibi kozmetik problemlerden şikayetçidir. Spor kas kitlelerini artırmış karnını şekillendirmiş ancak düzgün bir duruşa sahip olmalarını sağlamamıştır. Ancak kıyafetlerini istedikleri gibi taşımamaktan şikayetçidirler.

Bu Sebeple mi Pop Yıldızları, Starlar Pilatese Yöneldi?
Evet pilatesin yükselişi sanatçılar ve basınla oldu. Fotoğraflarda sanatçılar daha ince, daha genç görünüp duruşları düzeldiği için kıyafetleri daha iyi taşımaya başladıklarında pilates yükselmeye başladı.

Duruş Bozuklukluğu Nedir, Kimlerde Görülür?
Günümüzde kişilerin en çok şikayet ettiği konuların başında gelir duruş bozuklukları. Genellikle masa başı çalışan ve hayatlarında egzersizin yeri olmayan insanlarda daha sık görülür. Ağır çantalar taşımak, tek yönü kullanarak yapılan ağır işler, yamuk oturmak ve gelişim döneminde tek yönlü spor branşlarının ağır antrenmanlarına maruz kalmak (tenis, voleybol, eskrim gibi) ince uzun kemik yapılı, ailesinde duruş bozukluğu olan çocuklar için duruş bozukluğu oluşması açısından risk faktörüdür.

Postür Bozuklukları ve Düzletici Egzersiz Prensipleri Nelerdir?
Temelde kifoz, lordoz ve skolyoz olmak üzere üç sebeple duruş bozulur.

Kifoz: Basit tanımıyla kifoz omurganın öne eğilmesidir. Kifozda göğüs kasları kısa, sırt kasları ise uzamıştır. Yanlış yapılan egzersizlerden de kaynaklanabilir. Kifozu olan kişilerin egzersiz programlarında göğüs hareketleri yoğun olmamalı daha çok göğüs kaslarını esnetici germe egzersizleri yapılmalıdır. Sırt kaslarını kısaltmak için hipertrofi yapacak hareketler seçilmelidir.

Lordoz: Omurganın geriye eğilmesi olarak tanımlanabilir. Bu kişilerde göğüs kafesi öne çıkık izlenir. Lordozda kifozun tam tersi olarak göğüs kasları uzamış,sırt kasları ise sıkıdır. Yapılacak egzersiz de kifozun tam tersi yani sırt kaslarını esnetici şekilde düzenlenmelidir.

Skolyoz: Omurganın yana eğilmesidir. Omurgada eşlik eden bir dönüklük de vardır. Skolyozda eğrilik hangi yöne ise o yöndeki kasların uzamasına yönelik bol stretching yapılmalı ve sırt kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapılmalıdır.

Duruş Bozukluklarında Nasıl Bir Egzersiz Seçilmeli?
Omurga ve beden kaslarının güçlendirilmesi ve doğru duruş alışkanlığının kazandırılması için pilates en doğru sistemdir. Beden kaslarının farkındalığı ve kasların güçlendirilmesi omurganın yükünü azaltır. Doğru duruş çalışmaları ile omurga düzgün duruş alışkanlık haline getirilir.

Duruş Bozukluğu Sadece Bir Görüntü Problemi mi?
Hayır, yanlış duruş, ilerleyen yaşla birlikte boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olur. Omuz gibi diğer eklemlerin incinmelerini kolaylaştıran risk faktörü haline gelir. Bu nedenle bel, boyun, sırt, ve omuz eklemi ağrısı olan kişilerde duruşun düzeltilmesi şarttır.

Bu Egzersizler Her Yaş Grubuna Uygun mu?
Ergenlik çağından ileri yaşlara kadar düzenli pilates yaparak duruş bozukluğuna ait şikayetlerinden kurtulmak mümkün.

Ne Sıklıkta Pilates Yapıldığında Duruş Düzeltilebilir?
Haftada en az üç pilates antremanı ile duruş düzeltilebilir.

Pilates Tüm Duruş Problemi Olan Kişilerde Fayda Verir mi?
Duruş bozukluğu; altta yatan nörolojik, romatizmal bir hastalık ya da omurgada yapısal bir bozukluk yoksa pilatesle her yaşta düzeltilebilir.