1 2 3 4 5 6 7 8

5 Şubat 2015 Perşembe

Pilatesin Sadece 10 Derste Size Kazandıracakları

Pilates kontrollü beden hareketlerini nefes teknikleri ile birleştirerek kişinin içsel denge sağlamasını, esneklik kazanmasını, dayanıklılık ve kas gücünü arttırmasını sağlayan ve dünyada milyonlarca insan tarafından uygulanan bir egzersiz sistemi. Uzun bir süre değil, sadece 10 ders sonunda bile pilatesin size sağlayacağı önemli faydalar var:

Daha Güçlü Kaslar

Pilates vücudu güçlendirir. Pilatesteki her hareket yavaş ve kontrollüdür; bu da kasların aşırı derecede yıpranmasını engeller. Her pilates sınıfında üst vücut, alt vücut, omuzlar, glutes, hamstrings, quadriceps ve tüm karın kaslarınızı etkili bir şekilde çalıştırırsınız. Pilateste her harekette göbeği içeri çekerek derin ve düzgün nefes alışverişlerine odaklanma, en derindeki ve çalışıtırıp forma sokması en zor olan karın kaslarının (transversus abdominis) dahi çalışmasını sağlar. Sadece 10 ders sonunda, vücudunuz incelip forma girmeye yeni yeni başlar FAKAT kaslarınız hissedilir şekilde güçlenir.

Daha İyi Nefes ve Dolaşım

Pilatesin altı prensipinden biri nefestir. Pilatesteki her egzersiz hareketle koordine bir şekilde nefes alış-verişini gerektirir; bu da kaslarınıza daha çok oksijen gitmesini sağlar. Normalde kişi akciğer kapasitesinin sadece yaklaşık 20%’sini kullanır. Pilates ile derin nefes alış-verişler akciğer kapasitenizi genişleterek güçlendirir. Bu da uzun vadede oksijen kapasitesinin artarak dolaşım sisteminizin daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Derin nefes alış-verişler aynı zamanda stres seviyenizin azalmasını ve tansiyonunuzun düşerek dengelenmesini sağlar. Sadece 10 ders sonunda, pilates stüdyosunun dışında bile normal nefes alış-verişinizin derinleştiğini farkedersiniz.

Daha Esnek Bir Beden

Her pilates egzersizi belli bir kas grubunun güçlenip uzayarak esnemesine odaklanır. Bir hareketten diğerine yumuşak bir geçiş yaparken bedeninizi yapabildiğiniz kadar uzatıp esnetmeniz söylenir ve bu da hareket esnekliğinizi arttırır. Hareket esnekliği tüm spor dallarındaki performansınızın
artmasına ve günlük aktivite ve ev işlerini daha rahat yapmanıza yardımcı olur, yaş ilerledikçe eklemlerde artması beklenen gerginliği azaltır. Sadece 10 ders sonunda, çok daha esnek ve kıvrak bir bedene sahip olduğunuzu hissedersiniz. Bunu muhafaza etmeniz için, pilates dersleri dışında günlük hayatta da sık sık esneme hareketleri yapmanız önerilir.

Pilateste Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Pilates yapanlar ne yemeli  -  Pilateste beslenme nasıl olmalıdır?

Ülkemizde pilates sanki spor olarak bile görülmeyen bir takım egzersizler olarak algılanır. Oysa uzmanlar, pilates in ciddi bir efor kaybına neden olduğunu ve doğru beslenme kuralları ile takviye edilmez ise pilatesin zararları yani zararlı yönleri nin açığa çıkabileceğini belirtiyorlar.

Pilates yaparken uyguladığınız antrenman, açlık durumunuz, sıvı tüketiminiz ve genetik yapınız performansınızı olumsuz etkileyebiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Karbonhidrat tüketiminde kompleks, posa içeriği yüksek, vitamin mineral yönünden zengin olanlar (esmer ekmek, bulgur, pirinç, makarna, diğer tahıl ürünleri, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler) tercih edilmelidir” denildi.pilates yapanların bilinenin aksine fazla protein tüketmelerine ve aşırı yağ kısıtlamasına gereksinimleri olmadığı belirtilirken, gereksinimin üzerinde protein alımının kas kitlesinde bir artış sağlamayacağı kaydedildi.

Sıvı tüketimini artırın vücuttaki sıvı kaybının pilates performansını azalttığı ifade edilen broşürde, bu nedenle pilates öncesi, sırası ve sonrasında sıvı kaybının artırılması gerektiğine işaret edildi. Ayrıca, spor performansını etkileyen ürünler (ergojenik yardımcılar, sporcu ürünleri, vitaminler, kreatin ginseng vb) hakkında iddia edilenlerin bazen sadece sporcuların boşuna para harcamasına neden olduğu ifade edilirken, “Spor performansını etkileyen ürünler kullanılmadan önce doktora ya da diyetisyene danışılmalıdır” denildi. Bakanlık pilates yapan vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

• Sıvı tüketimi için susamayı beklemeyin,

• Besin çeşitliliğini artırın,

• Özellikle sıcak havalarda sıvı tüketimini daha da artırın,

• Pilates sırasında kaybedilen sıvının karşılanması amacıyla da belirli aralıklar (15- 20 dakikada 1 su bardağı kadar) su için,

• Pilates öncesi, aşırı tok veya aç olunması performansı olumsuz etkiler. Pilates öncesi öğün, pilatesden 2 - 4 saat önce ve mideyi rahatsız etmeyecek şekilde yeterli sıvı, düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein ve alışkın olunan yiyeceklerden oluşmalıdır,

• Pilates yapan bireyler yeterli ve dengeli beslenmeyle tüm vitaminleri ve mineralleri alabilirler. Bu nedenle pilates yapan bireylerin ek olarak vitamin ve mineral kullanmalarına gerek yoktur.

Hangi Yaşta Pilatese Başlamalı ?


Hangi Yaşta Pilatese  Başlamalı ?

Küçük yaşlarımızdan itibaren aktif bir insan olup, sağlıklı beslenmemizin faydalarını yaşımız ilerledikçe daha da çok hissetmeye başlarız

Belirli bir yaştan sonra;

-Hareketlerde kısıtlanma yaşandığından kalp ve damarlarımızın yağlanması hızlanır.

-Hareketsiz kalmak, vücut direncinin düşmesine ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelmemize neden olur.

-Kemik yoğunluğumuz gün be gün azalır ki bu da önlenemeyecek sakatlanmalara davetiye çıkarmnak demektir.

-Kaslarımız güç kaybeder.

-Eklemler eski kıvraklığını yitirir.

-Vücut yağ oranımız artmaya elverişlidir.

Hiç birimiz
etkileri tamamen ortadan yok edemesek bile varoluşlarını geciktirmek tamamen bizim elimizde. Bugünkü yaşam tarzımız ileride neler yaşayacağımızın bir göstergesi adeta. Kendimize özen göstermeyip sadenter bir yaşamı seçtiğimiz takdirde ileride olacakların sorumluluğunu da şimdiden kabul etmemiz gerekir.

Hiç bir şey için geç değildir. Yaptığı işe ait bir eğitmen eşliğindeki Pilates çalışmasına, sağlığınızın müsaade ettiği her yaşta başlayabilirsiniz.

Pilatesin etkilediği vücudumuzda kan dolaşımı düzgün bir şekilde gerçekleştiğinden yaşımız ilerledikçe nefes alıp, vermede zorlanmaz, esneklik kazanacağımız için kemiklerimiz durduk yerde kırılmaz, denge ve koordinasyonumuz artar, stres ve ağrılarda azalma olur.

Daha sağlıklı bir yaşlılık için hemen bugün pilatese başlayabilirsiniz.

3 Şubat 2015 Salı

Neden Pilates Yapmalıyım?


1 - Vücudunuzu tanımak için; Genel olarak insanlar vücudunu pek tanımazlar, nasıl duracaklarını nasıl hareket edeceklerini bilmezler. Pilates egzersizleri yapan kişilerin vücut farkındalıkları daha da gelişir ve fonksiyonel duruş bozukluklarını azaltırlar. Vücudumuzun farkındalığı geliştikçe kalitesi de artar.

2 - Daha Sağlıklı ve Fit Bir Vücut için; Egzersizleri düzenli ve disiplinli bir şekilde uygulayan kişilerde daha sağlıklı ve sıkı bir vücut sahibi olurlar. Haftada en az 3 gün egzersizleri yapmak hedefe ulaşmak için gereklidir.

3 - Kasların daha güçlü olması için; Güçlü kaslar güncel hayatımızda yaptığımız tüm hareketleri daha rahat yapmamızı ve daha az yorgunluk hissetmemizi sağlar. Eklem ve kemik ağrılarının daha da azaltır. Kaslarımızın daha güçlü olması kas yoğunluğunun artması demektir ve buda vücudumuzun daha fit olması demektir.

4 - Yağ oranımızı dengede tutmak veya azaltmak için; Düzenli yapılan Pilates egzersizlerin anaorebik bir çalışmadır ve kaslarımızı daha zinde hale gelmesine yardımcı olurken yağ oranını düşürmeye yardımcı olur. Çünkü vücudumuz ihtiyacı olan enerjiyi kaslara yönlendirir ve depolanmış enerjiden ibaret yağ oranımız, doğru orantılı beslenme programıyla azalmaya başlar. Yağ, Kas ve Su oranımızı dengede tutmak için egzersizle birlikte bir beslenme uzmanından alacağınız destek hedefinize daha sağlıklı ve hızlı ulaşmanızı sağlar.

5 - Daha dengeli bir vücut için; Vücut farkındalığı gelişmiş, kas-tendon-bağların güçlenmiş ve esnekliği artmış kişilerde denge sorunu daha azdır.

6 - Sakatlanma riskinin azaltmak için; İnsan vücudu dış etkenlere bağlı travmalar geçirmeye müsaittir. Bu durumlara karşı vücudun kendini koruyabilmesi için hazırlıklı olması gerekmektedir. Güçlü ve sağlıklı bir vücut bu travmalara karşı kendini abzorbe edecek çevikliğe ve farkındalığa sahip olur.

7 - Daha sıkı karın ve kasları için; Pilates daha fazla core kaslarına yoğunlaştığı için yani daha derindeki kasları çalıştırmak hedef olduğundan merkez bölge dediğimiz (lumbopelvic bölgedi kaslar) karın-kalça kaslarının daha fazla çalışmasını sağlar. Hem vücudun merkezi güçlenmiş aynı zamanda da karın ve kalça kaslarını daha sıkı hale getirmiş olur.

8 - Daha Sağlıklı Nefes için; Nefes doğru kullanıldığında kaslarımızın daha fazla kasılmasını sağlarız. Nefes egzersizleriyle hareketleri iyi bir uyum içinde çalıştırarak, egzersizleri daha efektif hale getirir. Düzenli ve doğru nefes alıp ve verme, egzersiz esnasında ciğerlerimize giden hava güncel nefes almanızdan daha fazla havayı ciğerlerimize gönderir ve vital  kapasitemizi daha da arttırır ve güncel hayatta daha az yorulmaya başlarız.
9 - Daha sağlıklı ileri yaş dönemi için; Orta yaş ve üzeri dönemlerde sıklıkla yaşanan eklem-kas ağrıları ve fiziksel değişimleri olumlu yönde etkileyerek vücudun yaşını daha genç ve diri tutar.