1 2 3 4 5 6 7 8

29 Mart 2023 Çarşamba

Skolyoz ve Pilates

Omurganın göğüs veya bel bölgesinde oluşan “S” veya “C” biçimindeki eğime skolyoz adı verilir.


 2,5 milyon ‘skolyoz’lunun bulunduğu Türkiye’de, her 10 kız çocuğundan biri bu hastalığa yakalanıyor. Özellikle 9 ile 15 yaş arasındaki kız çocuklarının buluğ döneminde ortaya çıkan bu omurga deformasyonu, çocukların kemik gelişimini ve geleceğini tehtid etmektedir. Zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri ilerlemişse, çocukların normal gelişimleri engelleniyor ve cerrahi müdehale gerektiriyor. Erişkinlik döneminde, 40 derece ve üzeri skolyozlu hastalarda herhangi bir tedavi uygulanılmadığı taktirde ciddi sırt ve bel ağrılarına neden oluyor. Eğrilik 70 derecenin üzerine çıktığında ise azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak, kalp ve akciğerin yetersiz çalışmasına, böbrek yetmezliğine ve fiziksel bozuklulara neden oluyor. Çocuğunuzun omurga gelişimini, kemik gelişimini tamamlayıncaya kadar kontrol ettirmelisiniz. Skolyoz hastalığına zamanında müdehale edildiğinde tedavisinde yüzde 100’e varan bir başarı sağlanmaktadır.

Skolyozun tespit edildiği andaki derecesine ve çocuğun muhtemel büyüme oranına göre değişmektedir. Amaç, eğriliğin yönüne ve kişiye göre düzenlenen egzersiz programları ile bedenin asimetrik duruşunu düzeltmek ve günlük yaşam aktiviteleri sırasında düzgün postürü korumayı öğretmektir. Egzersizlerin temelinde solunum egzersizleri, denge ve hareket egzersizleri ile eğrilik tarafını düzeltmek ve vücudun yeniden denge kazanmasını sağlamak vardır.

Pilates, 20. yüzyılın başlarında Joseph H. Pilates tarafından geliştirilen ve kendisinin "contrology" diye adlandırdığı denge, nefes ve hareket sistemlerinin sentezi olan metoddur.

İçinde barındırdığı 500'ün üzerinde egzersiz ile kasları uzatır ve güçlendirir. Pilates, öncelikle, vücudun merkezinin (core) güçlendirilmesi ve sabit tutulması prensibine dayanır. Pilates temel(basic) seviyeden ileri (advanced) seviyeye kadar değişik seviyelerde yapılabilir.

PİLATESİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR?

Vücut merkezi (core bölge) bel omurlarına yakın derin ve yüzeyel kaslardan oluşur. Pilates egzersizleriyle vücut merkez bölgesi kasları herhangi bir egzersizle olamayacak kadar çalıştırılabilir. Böylece omurga daha stabil, daha dengeli, daha esnek hale gelir. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te bir ağırlık çalışmasından farklı olarak tüm kaslar bir ahenk ve denge içinde çalıştırılır. Böylece bedenin zayıf kasları şişmeden, uzayarak ve esnekliği artarak güçlenir. Vücut daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir.


PİLATESİN FAYDALI OLDUĞU OMURGA PROBLEMLERİ NELERDİR?

Bir duruş bozukluğu olarak bilinen lordoz, beldeki normal çukurluğun artması ile oluşuyor. Karın, sırt, kalça kasları ve bağlarındaki dengesizlikler, bel çukurunu arttırıyor. Lordozdan şikâyet eden birinin karın ve üst arka bacak kasları zayıf olurken, alt sırt kasları kısa ve güçlü oluyor.Gün boyu özellikle bilgisayar ya da masa başında çalışan kişilerde (yöneticiler, bankacılar gibi) omurganın öne doğru eğilmesiyle karakterize postürel kifoz denilen duruş bozuklukluğu gelişir. Kifoz doğuştan ya da orta yaş üzerinde kemik erimesine bağlı omurgadaki kırıklar sonucunda da oluşabilir. Pilates kifozun azaltılmak ya da ilerlemesini durdurmak amacıyla yıllardır uygulanmaktadır. Pilates uyguladığımız bir diğer omurga problemi ise skolyozdur. Skolyoz omurganın yana doğru eğilmesiyle karakterize bir hastalıktır. Skolyoz hastalarında da pilates ilk tercih edilen egzersiz haline gelmiştir. Pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir. İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir. Böylece hastalarda skolyoza ikincil gelişebilecek kulunç ya da omurga kireçlenmesi gibi hastalıkların oluşumunu engellemek hedeflenir.
 
PİLATES NE SIKLIKLA YAPILMALI?

Genelde haftada en az iki kez yapmayı tavsiye ediyoruz. Yerçekimiyle savaşan bir egzersiz şeklidir. Vücudun sarkmasını engeller. Bu şekilde Pilates bir anti-aging (yaşlanmayı önleyici) egzersiz olarak değerlendirilebilir.


HER PİLATES EĞİTMENİ SKOLYOZ EGZERSİZİ YAPTIRABİLİR Mİ?

Skolyoz tedavisi skolyoz tedavisi konusunda deneyimli bir omurga cerrahı tarafından yapılmalıdır. Biz pilates eğitmenleri için durum çok farklı değildir. Biz pilates eğitmenleri arasında özellikle skolyoz pilatesi üzerinde çalışanlar var. Ancak bir hasta grubuna egzersiz yaptırdığımız için mutlaka doktoruyla uyumlu çalışılması gerekli. Egzersiz öncesinde ve takipler sırasında mutlaka omurga cerrahı ile fikir alışverişinde bulunulmalı, tam bir uyum içinde olunmalıdır. Hastaların kendilerini fiziksel olarak daha iyi hissetmelerine ek olarak doktorlarının kontrollerinde açı ölçümlerinde hem skolyoz hem de kifozda çoğu hastada azalma sağlanmıştır. Bu açısal düzelme özellikle genç hasta grubunda çok daha belirgin olmuştur.

PİLATES YAPMIŞ KİŞİLERİN VÜCUDUNDA OLACAK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?


Pilates yapmış vücutlar hemen farkedilir. Bu vücutlar;
• Güçlü, esnek, dayanıklıdır
• Düzgün duruşa sahiptir (postür)
• İncedir
• Güçlü, uzun kaslara sahiptir
• İçeri ve yukarı doğru gelişmiş karın kaslarına bağlı düz bir karna sahiptir
• Yüksek enerji ve canlılığa sahiptir
• Daha iyi denge ve koordinasyona sahiptir
• Zor sakatlanan bir yapıya sahip olurlar


 Bu Kaynakta Resim ve Resimler Alıntıdır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder