1 2 3 4 5 6 7 8

30 Mart 2015 Pazartesi

Pilates ve Bel Fıtıgı ile ilgili Araştırma...

Rydeard ve arkadaşları spesifik olmayan kronik bel ağrısı ve fonksiyonel yetersizliği olan deneklerde uyguladığı pilates esaslı tedavi edici egzersiz programında hastalar 3, 6 ve 12 ay takip edilmiştir. Bu amaçla 20-55 yaşlarında, fiziksel olarak aktif, kronik LBP bulunan 39 denek rastgele olarak iki gruba ayrılmıştır. Gruplardan birine bel ağrısına yönelik spesifik egzersiz programı uygulanırken diğer gruba pilates programı 4 hafta süreyle uygulanmış, kontrol grubu ise normal medikal tedavilerine devam etmişlerdir. Çalışmanın sonunda spesifik egzersiz antrenman grubundaki bireyler için LBP de ve sakatlıkta belirgin bir düşüş rapor edilmiş ve bu 12 ayı aşan bir takip süresince muhafaza edilmiştir. Uygulanan pilates esaslı yaklaşımlı bir tedavi, kronik, çözümlenmemiş LBP si bulunan bir populasyonda alışılmış bakımdan daha yararlı olmuştur



Kaynak:
Rydeard R,Leger A,Smith D. Pilates-Based Therapeutic Exercise:
Effect on Subjects With Nonspecificchronic Low Back Pain and Functional
Disability: A Randomized Controlled Trial. Journal of Orthopaedic and
Sports Physical Therapy 2006; 36: 472-484.

18 Mart 2015 Çarşamba

Pilates Ağırlık Çalışmasının Yerini Tutar mı?

Pilates egzersizlerini keyifle yapıyor, faydasını da görüyorsunuz. Peki pilates ağırlıklarla yapılan egzersizlerin yerini tutar mı?

Pilates ve ağırlık çalışmalarının her ikisi de fitness seviyenizi geliştirir. Pilates özellikle karın kaslarını güçlendiren egzersizler ve esneme hareketleri içerirken, ağırlıklarla yapılan egzersizler genel fiziksel gücünüzü ve kas kütlenizi arttırmaya yöneliktir. Her iki egzersiz de kardiyo ve aerobik egzersizleri kadar olmasa da kilo kaybı için kalori yakımını sağlar.

Pilatesde egzersizden alacağınız verim hareketi ne kadar çok tekrarladığınıza değil ne kadar iyi ve doğru yaptığınıza bağlıdır. Bu da pilatesi özellikle ileri yaştaki kişiler ve fiziksel sağlık problemleri olan kişiler için ideal bir egzersiz yapar. Ağırlık egzersizlerinde de benzer şekilde, hareketin çok hızlı yapılması ters etki yaparak hem fayda sağlamaz hem de sakatlık riskini arttırır.


Kalori kaybı olarak değerlendirdiğimizde, yaklaşık 70 kilo ağırlığında bir kişi başlangıç seviyesinde bir saatlik bir Pilates dersi sonunda ortalama 250 kalori harcamış olur. Aynı kişi, bir saatlik ortalama seviyede ağırlık çalışması sonucu yaklaşık 234 kalori harcar. Dolayısıyla her iki egzersiz de kalori kaybı olarak benzer sonuçlar verir.


Her iki egzersiz çeşidinde de egzersizin zorluk derecesini, dolayısıyla harcanan kalori miktarını da arttırmak mümkündür. İleri seviyede pilates egzersizlerini gerçekleştirerek; ağırlık çalışmalarında da hareketler arasındaki dinlenme sürenizi kısaltarak ya da tamamen atlayarak kalp atış hızınızı hep yüksek tutabilir ve harcadığınız kalori miktarını da arttırabilirsiniz.
Kilo kaybı olarak ele aldığımızda en önemli fark, ağırlık çalışmaları kasların ve liflerin zorlanmasına sebep olduğundan 2 gün dinlenme aralıklarıyla yapılması tavsiye edilir. Diğer yandan pilates egzersizlerini her gün gerçekleştirmenizde bir sakınca olmayacağından, haftalık olarak daha sık yaparak daha çok kalori harcayabilirsiniz.

Dolayısıyla pilatesin ağırlık çalışmalarının yerini tutup tutmayacağı biraz da hangi tip pilates yaptığınıza ve fitness seviyeniz ve hedeflerinize bağlı. Yukarıda açıkladığımız nedenlerden dolayı, hedefiniz kilo kaybı ise, kalori yakımı olarak pilates egzersizlerini daha sık yapabileceğinizden tercih etmeniz doğru olacaktır.

Diğer yandan, asıl amacınız vücuttaki kas kütlesini arttırmak ise doğru seçenek ağırlıklarla çalışmaktır. Reformer pilates kas oranını arttırmak açısından mat pilatesden daha etkili olmasına karşın, ağırlıklarla yapılan egzersizler kadar kasları zorlayıp yormayacak ve kas kütlesini arttırmayacaktır.

Sonuç olarak en doğrusu güzel bir planlama yapıp haftalık egzersiz programınıza hem pilates hem de ağırlık çalışmalarını eklemek olacaktır.